EU-komissio ja Kroatia kiistelevät, rikkooko Kroatian säätämä laki eurooppalaista pidätysmääräystä. Kroatia liittyi EU:hun heinäkuun alussa. Vain kolme päivää ennen jäsenyyden alkua hyväksyi kiistellyn lain, joka rajaa pidätysmääräyksen ulkopuolelle ne rikokset, jotka on tehty ennen vuotta 2002.
Komission mukaan Kroatia haluaa tällä tavoin varjella Jugoslavian-aikaisten ihmisoikeusloukkausten tekijöitä ja Jugoslavian hajoamissotien rikoksia. Komission mukaan Kroatia rikkoo Euroopan pidätysmääräystä (EAW).
Eurooppalainen pidätysmääräys säädettiin vuonna 2002. Sen perusteella jäsenmaat luovuttavat rikoksesta epäiltyjä tai tuomittuja jäsenmaasta toiseen.
EU Observer -lehden mukaan nyt käytävä kiista sai alkunsa, koska Saksa on vaatinut Kroatiaa luovuttamaan Jugoslavian salaisen poliisin vakoojan Josip Perkovicin Saksaan oikeudenkäyntiin. Häntä epäillään osallisuudesta jugoslavialaisen loikkarin Stjepan Durekovicin murhaan Saksassa 30 vuotta sitten.
Durekovic oli kroatialainen liikemies, joka loikkasi Länsi-Saksaan vuonna 1982. Hän liittyi Kroatian itsenäisyyttä ajavaan järjestöön, minkä vuoksi Jugoslavia julisti hänet vihamieliseksi loikkariksi. Hänet tapettiin autotalliin Wolfratshauserissa Münchenin lähellä.
Saksa antoi Perkovicistä pidätysmääräyksen kahdeksan vuotta sitten. Maa on jo tuominnut muita murhaan osallistuneita.
EU:n oikeusasiain komissaari Viviane Reding on lähettänyt Kroatian pääministeri Orsat Milijenicille kirjeen, jossa hän on todennut Kroatian lain olevan EU-lakien vastainen.
Reding uhkasi Kroatiaa talouspakotteilla, jos maa ei muuta lakia. Kroatia ei ole vielä vastannut kirjeeseen.