Neuvostoliitto rakensi vuosikymmeniä kestäneissä salaisissa operaatioissa tiedustelu-upseereilleen tekaistuja henkilöllisyyksiä. Näissä ”illegaalien” operaatioissa Suomen kansalaisuus oli suosittu. Heitä arveltiin olleen esimerkiksi 1970-luvulla ehkä parikymmentä tai tusina.
Norjassa kohutaan nyt ”Olavi Toivosesta”. Alun perin hänen tarinansa kerrottiin professori Kimmo Rentolan kirjoituksessa suojelupoliisin Ratakatu 12 -historiikissa 2009.
”Olavi Toivosen” henkilöllisyys aktivoitiin Saksasta 1959 hakemalla 32-vuotiaalle miehelle Suomen passi Hampurin konsulaatista. Suomessa oli kirkonkirjoihin tehty KGB:n toimesta tarpeelliset lisäykset.
”Toivosen” vaimokin sai myöhemmin Suomen kansalaisuuden ja he saivat lapsen – mutta vain paperilla. Mies oli todellisuudessa ilmeisesti etelävenäläinen KGB-eversti, jonka peitenimi oli ”Gratsov” ja oikea etunimi Viktor.
Norjan TV2:n mukaan mies tuli vaimoineen Norjaan 1961 sabotööriksi ja johtamaan agenttiryhmää. Kahta vuotta myöhemmin he muuttivat Länsi-Saksaan ja 1966 palasivat Norjaan.
Kimmo Rentola toteaa Norjan TV2:lle, että Tsekkoslovakian miehityksen 1968 jälkeen mies oli maassa. Vuonna 1971 hän työskenteli DDR:n Stasin hyväksi Länsi-Saksassa.
”Olavi Toivonen” kiersi 1974 viidessä eri maassa. Matkojen perusteella hänen on arveltu valvoneen eri maihin sijoitettuja muita illegaaleja.
Suomessa suojelupoliisi tunnisti väärän henkilöllisyyden 1986. Mies katosi.
Kimmo Rentola arvelee Norjan TV2:lle, että todennäköisimmin KGB sai tiedon paljastumisesta itäsaksalaisten soluttamien Länsi-Saksan tiedustelupalvelujen kautta.