Tuliko tietovuoto Venäjältä vai demokraattien sisältä? Yhdysvalloissa puhutaan jo vallankaappauksesta

Politiikan kommentaattorit puhuvat Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin liittyen jo vallankaappauksesta oli se sitten Venäjän tai nykyisen hallinnon tekemä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA väittää Venäjän hakkeroituneen Demokraattien kansallisen komitean (DNC) sähköposteihin. Tiedustelun näkemyksen mukaan hakkerointi johti tietovuotosivusto Wikileaksin paljastuksiin demokraattien ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin toiminnasta.

CIA:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin oli henkilökohtaisesti vastuussa hakkeroinnista ja siten Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulokseen vaikuttamisesta. Tästä syystä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on todennut kostavansa Venäjälle kybervaikuttamisen vastaiskulla.

GQ-aikakausilehden poliittinen kommentaattori Keith Olbermann kutsui Venäjän vaikutustoimintaa Donald Trumpin tukemiseksi presidentinvaaleissa vastikään vallankaappaukseksi.

Hän ei ole kuitenkaan ainoa, joka käyttää vallankaappaus-sanaa. Donald Trumpin tukijat ovat alkaneet väittää Obaman, CIA:n ja Hillary Clintonin kampanjan toimintaa ”vallankaappaukseksi”. Sen tähtäimessä olisi muuttaa ensi maanantain valitsijamieskokouksen lopputulos. Vasta valitsijamieskokouksessa Yhdysvaltaina tuleva presidentti valitaan virallisesti.

Fox Newsin Trumpia avoimesti tukenut juontaja Sean Hannity totesi Twitterissä, että demokraatit kehottavat vallankaappaukseen Trumpia vastaan.

Tietovuoto sittenkin ”sisäpiiriläiseltä”?

Sean Hannityn ohjelmassa puhunut Wikileaksin perustaja Julian Assange vakuutti, että tietovuoto ei tullut Venäjältä.

Wikileaksille nykyisin työskentelevä Ison-Britannian entinen Uzbekistanin-suurlähettiläs Graig Murray kertoi että hän vastaanotti DNC:tä koskevat vuodot Washingtonissa ”sisäpuolelta” henkilöltä. Murray mukaan henkilö oli kyllästynyt Clintonin säätiön korruptioon ja DNC:n toimintaan Clintonin vastaehdokkaan Bernie Sandersin presidenttiehdokasvalinnan estämiseksi.

Republikaaneissa on herättänyt suuttumusta se, että CIA on kieltäytynyt tiedottamasta kongressia tiedustelupalvelun Venäjää koskevista hakkerointisyytöksistä.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea olisi toivonut CIA:lta tilannekatsausta torstaina. Komitean jäsen Peter King sanoi, että CIA:n toiminta vaikuttaa disinformaatiokampanjalta valittua presidenttiä vastaan.

Verkkouutiset kertoi torstaina valitsijamiesten kokemasta uhkailusta ja demokraattiprofessori Lary Lessigin kampanjasta republikaanien valitsijamiesten äänestämiseen vaikuttamisesta. Lessigin mukaan jopa 20 republikaanien valitsijamiestä harkitsee äänestävänsä kokouksessa Trumpia vastaan.

Jotta Trump ei tulisi valituksi, 36 valitsijamiehen pitäisi äänestää tätä vastaan. Silloin presidentin valinta siirtyisi edustajainhuoneeseen, missä edustajilla olisi mahdollisuus äänestää ketä tahansa vaaleissa ehdolla ollutta.

The Hillin haastattelemat republikaanipuolueen johtajat liittovaltion ja osavaltioiden tasolla vakuuttivat kuitenkin, että valitsijamiehet äänestävät vaalien tuloksen mukaisesti siten, että osavaltion kaikki äänet menevät osavaltiossa enemmän ääniä saaneelle presidenttiehdokkaalle. Yksittäisiä lipeämisiä saattaa tapahtua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)