Ukrainan kriisin aikana esimerkiksi Saksan Gerhard Schröder, USA:n Ron Paul ja Britannian Nigel Farage ovat yllättäneet monia kannanotoillaan, joissa Venäjää on vähintään ymmärretty.
Mutta Euroopassa on Venäjän tukena myös kokonainen blokki.
Political Capital -laitoksen tutkimus The Russian Connection kertoo, miten esimerkiksi Ranskan Marine Le Penin Kansallisen rintaman, Unkarin Jobbikin ja Kreikan Kultaisen aamunkoiton johdolla Euroopan laita- tai äärioikeisto on löytänyt Venäjän.
Tutkijoiden mukaan vastaavista Euroopan vastaavista puolueista Venäjään on sitoutunut eri tasoisesti 14. Neutraalisti tai avoimesti suhtautuu seitsemän ja vihamielisesti kolme puoluetta.
Tutkimuksen mielestä laitaoikeistoa yhdistää nyky-Venäjään muun muassa lain ja järjestyksen politiikka, nationalismi, valtiojohtoisuus, ”jälkikommunistinen uuskonservatismi” ja autoritaarisuus.
EU-vastaisiin puolueisiin puree lisäksi erityisesti Venäjän EU-skeptisyys. Yhdistävä asia on myös esimerkiksi suhtautuminen homojen oikeuksiin. Kommunismin ja sitä myötä Neuvostoliiton/Venäjän vastaisuus puolestaan on jäänyt historiaan.
Unkarin Jobbikin edustaja kävi äsken vaalitarkkailijana Venäjän valtaamalla Krimillä ja totesi äänestyksen olleen esimerkillinen. Hänen mukaansa Venäjä taistelee kansallisten vähemmistöjen puolesta Ukrainassa.
Kreikan Kultaisen aamunkoiton puoluejohtaja Nikolaos Michaloliakos totesi viime vuonna The Voice of Russian haastattelussa, että Kreikan ja Venäjän välillä on ”luonnollinen allianssi”. Puolueen Ilias P. Kasidiaris taas totesi äskettäin, että jos he voittavat seuraavat vaalit, voi Kreikka heti muodostaa liiton Venäjän kanssa.