Itä-Ukrainaan pudonneen Malaysia Airlinesin lennon MH17 turmasta tehdyn tutkinnan loppuraportti paljastaa, ettei Venäjä luovuttanut hollantilaisviranomaisille näiden vaatimaa tutkadataa.
Hollanti johtaa Ukrainassa heinäkuussa 2014 alas ammutun Malaysia Airlinesin lennon MH17 turman tutkintaa. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä saivat surmansa turmassa. Heistä valtaosa oli hollantilaisia.
Tutkijoiden loppuraportti julkaistiin tiistaina. Sen mukaan turman takana oli kiistatta venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus, joka ammuttiin jostain noin 320 neliökilometrin suuruiselta alueelta Itä-Ukrainan konfliktialueelta läheltä Venäjän rajaa.
Raportin mukaan kone oli turmahetkellä sekä Ukrainan että Venäjän ilmavalvonnan seurannassa. Koneen oli määrä lentää hieman turmahetken jälkeen Ukrainasta Venäjän ilmatilaan.
Raportin mukaan tutkijat pyysivät ukrainalaisilta ja venäläisiltä ilmavalvontaviranomaisilta kaikkea konetta seuranneista tutkajärjestelmistä saatavilla olevaa raakadataa ja käsiteltyä dataa. Jälkimmäisellä tarkoitetaan käytännössä raakatietojen perusteella luotua tutkakuvaa, joka näkyy esimerkiksi ilmavalvontaa tai lennonjohtoa suorittavan virkailijan näytöllä.
Ukraina luovutti sekä saatavilla olleista lähteistä peräisin olleen raakadatan että videotallenteen lennonjohdon tutkan näkymästä. Alueella ei ollut turmahetkellä käytössä toimivia ukrainalaisia siviili- tai sotilasilmavalvontatutkia. Ukrainan toimittama raakadata koostui lentokoneen transponderin antamista tiedoista sekä ADS-B -tiedoista, jotka ovat lentokoneen itse ilmavalvonnalle välittämää dataa.
Venäjä toimitti tutkijoille vain tallenteen tutkanäkymästä. Raakadataa ei toimitettu tutkijoiden pyynnöstä huolimatta lainkaan minkään lähteen osalta. Raportissa todetaan, ettei Venäjän toimittamaa tutkatallennetta voida tämän vuoksi vahvistaa.
Venäjä on selittänyt kaiken raakatiedon puuttumisen tutkijoille sillä, ettei sen tallettamista ja säilyttämistä katsottu kansallisten säädösten varjolla tarpeelliseksi, koska kone putosi Ukrainassa eikä Venäjällä.
Raportissa huomautetaan, että Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö (ICAO) edellyttää, että tutkajärjestelmien raakadata on säilytettävä vähintään 30 päivän ajan. Mikäli tästä poiketaan esimerkiksi kansallisen säädöksen vuoksi, on siitä annettava ilmoitus ICAO:lle.
Tutkijat toteavat, ettei Venäjän kansallisissa säädöksissä ilmavalvontadatan säilyttämisestä mainita mitään Venäjän alueen ulkopuolelta saadun tiedon kohdalla tehtävistä poikkeuksista säilytysaikoihin. Venäjä ei myöskään ollut antanut ICAO:lle minkäänlaista ilmoitusta siitä, ettei tietoja säilytettäisi sääntöjen mukaisesti.
Raportissa todetaan Venäjän antaman tutkatallenteen olevan kuitenkin linjassa Ukrainan tallenteen kanssa.