Tutkijoiden mukaan sioissa ripulia ja oksentelua aiheuttava SADS-CoV-koronavirus voi mahdollisesti levitä myös ihmisiin.
Kiinassa vuonna 2016 löydetyn viruksen on jo aiemmin pelätty aihettavan laajaa taloudellista vahinkoa eläinteollisuudelle. Patogeenin uskotaan siirtyneen lepakoiden kautta sikoihin.
Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat osoittivat laboratoriotesteissä, että SADS-CoV pystyy monistumaan tehokkaasti ihmisen maksa-, suolisto- ja hengitystiesoluissa. SADS-COV eroaa PNAS-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kahdesta muusta ihmisille nuhaa aiheuttavasta HCoV-229E- ja HCoV-NL63-alfakoronaviruksesta.
– Monet tutkijat ovat keskittyneet SARS:n ja MERS:n kaltaisten betakoronavirusten luomaan uhkaan. Alfakoronavirusten kansanterveydellinen merkitys voi olla yhtä suuri tai suurempi, sillä ne voivat hypätä nopeasti eri eläinlajien välillä, professori Ralph Baric toteaa tiedotteessa.
SADS-CoV-viruksen ei ole toistaiseksi todettu sairastuttaneen ihmisiä. Uusi tutkimus osoittaa, että se pystyy leviämään suolistosoluissa pandemian aiheuttanutta SARS-CoV-2-koronavirusta tehokkaammin.
Muita koronaviruksia vastaan kehittyneen immuunivasteen arvioidaan suojaavan ihmisiä monilta eläimissä esiintyviltä viruskannoilta. On epäselvää, päteekö suoja myös SADS-CoV-virusta vastaan.
Tutkijat kokeilivat SARS-CoV-2:ta vastaan tehokkaaksi osoittautunutta remdesiviiri-viruslääkettä sioissa esiintyvän koronaviruksen hoitoon. Lääke vaikutti tehokkaalta laboratoriokokeissa.
– Remdesiviiristä saadut lupaavat tiedot tarjoavat mahdollisen hoitokeinon, jos tauti leviää myös ihmisiin, tutkija Caitlin Edwards sanoo.
SADS-CoV-koronavirusta vastaan kehitetään parhaillaan rokotetta, jonka toivotaan rajoittavan eläinteollisuuden tappioita ja vähentävän todennäköisyyttä lajien väliseen siirtymään.