Maakuntavaalit aiotaan järjestää 28. lokakuuta, vaikka sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakeja ei ole hyväksytty vielä eduskunnassa.
– Jos lainsäädäntö on maakuntalain, voimaanpanolain ja vaalilain osalta sellainen, että lait tulevat voimaan 1.7.2018, vaalit voidaan toimittaa 28. lokakuuta, mutta tästä aikataulusta en pysty kyllä antamaan yhtään myöten, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo Verkkouutisille.
Jääskeläinen oli tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana. Valiokunnassa nousi esille myös vaalien siirtäminen lokakuusta.
Alunperin maakuntavaalit oli tarkoitus järjestää jo kuluvan vuoden tammikuussa presidentinvaalien yhteydessä. Perustuslakivaliokunta palautti kuitenkin lain asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa uudelleen valmisteltavaksi, minkä vuoksi uudistus lykkääntyi.
Hallitus linjasi viime kesänä, että sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait hyväksytään yhtenä pakettina ja että maakuntavaalit siirretään tämän vuoden lokakuulle.
Jos sote- ja maakuntalakipaketin hyväksyminen venyy eduskunnassa kesäkuuta pidemmälle, maakuntavaaleja joudutaan lykkäämään lokakuulta.
– Näkisin niin, että jos nämä kolme keskeistä lakia eivät olekaan voimassa 1.7., vaan myöhemmin, niin kyllä mielestäni sitten on uusi tilanne enkä pysty takaamaan vaalien toimittamista 28. lokakuuta, Jääskeläinen sanoo.
Isoin riski äänestäjien vakuuttaminen
Jääskeläisen mielestä neljä kuukautta on vähimmäisaika vaalien järjestämiseen, sillä heinäkuu ja osin myös elokuu ovat lomakuukausia.
– Isoin riski tässä ei ole lainsäädäntötekninen, vaan miten tässä ajassa pystytään äänestäjät vakuuttamaan siitä, miksi maakuntavaaleissa kannattaa äänestää.
Jääskeläinen toteaa, että äänestäjille keskeisiä kysymyksiä ovat, mitkä ovat maakuntavaltuuston tehtävät ja mistä ehdokkaat tultuaan valituksi päättäisivät.
– Tämä on ehdokkaiden ja puolueiden tehtävä kirkastaa se äänestäjille. Tähänkin pitää varata riittävä aika.
Mikäli eduskunta hyväksyisi pelkästään Jääskeläisen mainitsemat kolme lakia, maakuntalain, voimaanpanolain ja vaalilain, mutta esimerkiksi valinnanvapauslain hyväksyminen venyisi, niin vaalien toimittaminen jäisi Jääskeläisen mukaan ”varsin tekniseksi”.
Eduskunnan valiokunnat käsittelevät parhaillaan sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakeja. Perustuslakiasiantuntijat ovat sanoneet pitävänsä valinnanvapauslain käsittelyaikataulua ja lokakuun maakuntavaaleja ongelmallisella tavalla liian tiukkana.
Perustuslakivaliokunnan arvion mukaan valiokunnan lausunto valinnanvapauslaista valmistuu touko-kesäkuussa. Sote- ja maakuntalait on tarkoitus hyväksyä kesäkuussa. Hallitus on toivonut, että lait hyväksyttäisiin ennen kokoomuksen ja keskustan puoluekokouksia 8.-10. kesäkuuta.