Vakoilukirja: Amerikkalaiset luulivat Stockmannia Suomen pääkaupungiksi

Uutuusteos kertoo USA:n Moskovan-lähetystön elämästä 1970- ja 1980-luvuilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

CIA-veteraanien Jonna Mendez ja Tony Mendez kirja The Moscow Rules kertoo tiedustelupalvelun taktiikoista Moskovassa kylmässä sodassa. Oscar-palkittu vuoden 2012 Argo-elokuva kertoi Tony Mendezin toiminnasta Iranin vallankumouksen aikana.

Pariskunta oli naamioitumiseksperttejä; Jonna Mendeziä kuvaillaan Moskovan suurlähetystön Q:ksi, James Bondin mukaisesti. He kehittivät Hollywoodin inspiroimia henkilöllisyyden vaihtoja, tekniikoita ja erikoislaitteita KGB:n harhauttamiseksi.

Kirjassa on esitetty tällainen kuvailu USA:n lähetystön elämästä 70- ja 80-luvuilla:

Lähes kaikki kulutustavarat tuotiin junalla Helsingistä, useimmiten suuresta Stockmann-nimisestä tavaratalosta Suomessa. Moskovan lähetystö vastaanotti viikottaisia kulutustavaroiden lähetyksiä Stockmannilta, joka oli kohokohta muuten kolkossa ostoskokemuksessa. Monet lapset lähetystössä erehtyivät luulemaan, että Stockmann oli Suomen pääkaupunki.

Mendezien kirjassa kerrotaan ja viitataan loppuvuoden 1986 vakoiluskandaaliin, suureen PNG-sotaan (maasta poistumaan joutuva persona non grata), jonka seurauksena USA:n Moskovan lähetystö ja Leningradin pääkonsulaatti jäivät lopulta kokonaan vaille avustavaa neuvostohenkilökuntaa.

Heitä oli ollut 183 ja esimerkiksi lasten opettajat mukaan laskien kaikkiaan 260. Uudessa tilanteessa diplomaatit joutuivat käyttämään aikaa matkadokumenttien – venäjänkielisten, KGB:lle – valmisteluun ja kuljetukseen, tavaroiden paperisotaan ja esimerkiksi jään hakkaamiseen jalkakäytäviltä.

Suomalaisyrittäjien kerrotaan valmistaneen Moskovassa USA:n lähetystölle jalankulkijoille jääsuojan. Amerikkalaisdiplomaatit saivat itse hakea keskiviikkona saapuneelta Helsingin-junalta viikon tuonnit, joihin kuului esimerkiksi tonni maitoa, ruokaa, lääkkeitä ja toimistotavaroita. Pan Am lennätti vihannekset ja hedelmät.

Samaan aikaan KGB voimisti lähetystötyöntekijöiden häirintää, kuten salakäyntejä heidän kodeissaan rikkomassa paikkoja. Leningradin konsulaatin Jim Schumakerin mukaan tilanne oli kehittynyt niin selväksi, että nähtiin jo muodostumassa ollut ikuinen käytäntö: USA:n lähetystöön ja konsulaattiin ei enää koskaan otettaisi neuvostotyöntekijöitä.

Siinä oli tietysti vain yksi yllätys: vain neljä lyhyttä vuotta myöhemmin ei neuvostotyöntekijöitä ollut enää missään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)