Japanin joukkoja Hainanin saarella vuonna 1941.

Varoitus sodasta: Onko tilanne kuin ennen Japanin 1941 hyökkäystä?

Hyökkäävä taho voi ajatella konfliktin laajentamisen johtavan suotuisaan lopputulokseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

RAND-ajatuspajan tutkija Mike Mazarr varoittaa nykyisen konfliktin tuovan mieleen vuoden 1941 tapahtumat ennen Japanin yllätyshyökkäystä Pearl Harborin laivastotukikohtaan.

– Ottaen huomioon Venäjän vihamieliset toimet, on ymmärrettävää että energia-alalle vaaditaan yhä tiukempia rajoituksia. Mutta olen huolissani historiallisesta vertauksesta, joka puutteistaan huolimatta aiheuttaa valtavaa huolta: Japani vuonna 1941, Mike Mazarr tviittaa.

Hän muistuttaa, että länsivastainen hypernationalismi liittyi tunteeseen siitä, että Yhdysvaltain johtama kansainvälinen yhteisö kohteli Japania vihamielisesti. Maa aloitti 1930-luvulla Kiinassa laajan sotilasoperaation, joka perustui osin toiveajatteluun ja epäselviin tavoitteisiin.

Hyökkäykseen vastattiin pakotteilla. Ne koettiin Japanissa taloudelliseksi sodankäynniksi, jonka tavoitteena olisi ollut koko maan tuhoaminen.

– Reaktio oli yhdistelmä itsesääliä ja länsimaiden syyttämistä. Nationalistinen kupla vahvistui Tokiossa, jolloin sodanvastaiset tahot jäivät paitsioon, Mazarr pohtii.

Japanissa ymmärrettiin, että sodan laajentaminen on järjetöntä ja johtaisi todennäköisesti tappioon.

– Riskit otettiin silti mieluummin kuin hyväksyttiin perääntymisestä aiheutuva nöyryytys, Mike Mazarr sanoo.

Tutkija myöntää, ettei tilannetta voi verrata täysin nykyiseen. Japani teki päätöksensä tilanteessa, jossa toinen maailmansota oli jo käynnissä.

Riskinä silti on, että katkeruuden ja nationalistisen vihan yhdistelmä voi johtaa hyvin epävakaaseen ajatteluun sekä ylioptimistiseen näkemykseen omista kyvyistä. Vastakkainasettelu tulee todennäköisesti vahvistamaan nationalistista hurmosta.

Venäjän totaalinen energiasaarto voisi johtaa umpikujan kautta äärimmäisiin reaktioihin. Hyökkääjä ei mahdollisesti haluaisi perääntyä ideologisista ja poliittisista syistä, minkä lisäksi asevoimien tiukan linjan toimijat pyrkisivät estämään liennytyksen.

Mike Mazarrin mukaan vuoden 1941 opetus on, että yksipuolisesti ajatteleva poliittinen johto voi ajautua ”uskomattomaan itsepetoksen tasoon”.

– Hyökkääjä voi uskotella itselleen, että konfliktin laajentaminen loisi tilaa diplomaattiselle ratkaisulle suotuisin ehdoin. Tällä tavoin muuten järkevät Japanin johtajat perustelivat sodan aloittamista Yhdysvaltoja vastaan, Mazarr sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)