Adam Osmajev kaahasi maanantaina pakoon takaa-ajajia Kiovan lähistöllä. Autossa oli mukana hänen vaimonsa Amina Okujeva. Tilanteen on helppo kuvitella olleen kuin toimintaelokuvasta. Lopputulos oli kuitenkin synkkä. Pariskunnan auto joutui luotisateeseen hidastettuaan rautatien tasoristeyksessä. Osmajev haavoittui ja pääsi pakoon. Hänen vaimonsa sai luodista päähänsä ja kuoli.
Ukrainan viranomaiset ovat syyttäneet salamurhaiskusta suoraan Venäjää. Tshetshenialainen Osmajev johti Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan taistelleeseen vapaaehtoispataljoonaa. Hänet ja Amina Okujeva oli yritetty tappaa aiemminkin.
Opposition kansallismielisen Radikaalipuolueen kansanedustaja Ihor Mosiytshuk yritettiin taas tappaa viime viikolla pommi-iskussa. Räjähdyksessä kuoli kaksi ihmistä ja Mosiytshuk haavoittui. Tapauksilla saattaa olla yhteys. Amina Okujeva toimi Mosiytshukin avustajana.
Maanantain isku ja viime viikon pommitus ovat eräitä monista edelleen selvittämättömistä salamurhista ja murhayrityksistä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja sen liepeillä. Niissä on isketty niin poliitikkoja, toimittajia kuin sotilashenkilöitäkin vastaan.
Verkkouutiset on kertonut aiemmin tässä jutussa kesäkuun suoranaisesta ukrainalaisten tiedustelu-upseerien murha-aallosta.
Alkuvuodesta Kiovassa ammuttiin kadulle Venäjän presidentti Vladimir Putinin kriitikoksi ryhtynyt entinen venäläiskansanedustaja Denis Voronenkov. Voronenkov loikkasi helmikuussa Ukrainaan vaimonsa Maria Maksakovan kanssa. Maksakovakin on entinen kansanedustaja. Heidän on kerrottu aikoneen todistaa Venäjän valtiojohtoa vastaan Ukrainan sotaa koskevassa oikeudenkäynnissä.
Joidenkin ukrainalaisviranomaisten ja asiantuntijoiden mukaan kyse on laajasta venäläisoperaatiosta, jonka tarkoituksena on ruokkia epävakautta Ukrainassa.
– Tämä näyttää pitkälti Venäjän tiedustelun pyörittämältä varjosodalta, Ukrainian Institute for the Future -ajatushautomon perustaja Taras Berezovets toteaa Daily Signalille.
Hänen mukaansa operaatioilla pyritään osoittamaan, ettei yksikään venäläinen tai tshetshenialainen toisinajattelija ole turvassa Ukrainassa.
Ei vahvoja todisteita
Ukrainan kansallisen turvallisuuden neuvosto syyttää Venäjää terrorikampanjasta.
– Jatkaen aggresiota itäisessä Ukrainassa, on Venäjä ryhtynyt terroriin syvällä linjojen takana, hävittäen maamme urheita puolustajia, turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Oleksander Turtsinov totesi lausunnossaan maanantain iskun jälkeen.
Jotkut asiantuntijat varoittelevat kuitenkin syyttämästä Venäjää ilman todisteita.
– Vaikka Kreml olisikin joissain tapauksissa (tämän vuoden) iskujen takana, on vaikea kuvitella, kuinka he voisivat pakottaa Ukrainan viranomaisia myönnytyksiin Venäjää kohtaan, Institute of World Policy -ajatushautomon puolustusasiantuntija Mykola Bilieskov sanoo.
Ramzukov Center -ajatushautomoa johtava Oleksei Melnik on niin ikään varovainen.
– Useimmat varmasti ajattelevat, että viimeisimmän hyökkäyksen järjestivät ja suorittivat Venäjän turvallisuuspalveluita lähellä olevat agentit tai että uhrien etnisen tausta tulisi vihjata jotain rikostutkijoille, hän sanoo.
Melnikin mukaan syytösten kanssa on kuitenkin oltava varovainen, eikä Venäjää tulisi automaattisesti syyttää jokaisesta tapauksesta.
– Tärkeintä on (huomata), että Ukrainan poliisi ja turvallisuuspalvelut eivät ole onnistuneet todistamaan kiistatta Venäjän sekaantumista lukuisiin tällaisiin tapauksiin.
Sama kaava
Vaikka savuavaa asetta Venäjän sekaantumisesta tapauksiin ei olekaan, ovat jotkut niistä seuranneet kaavaa, joka viittaa tekijän kattaviin kykyihin ja suunnitelmallisuuteen.
Entisen venäläiskansanedustajan Denis Voronenkovin murha tapahtui vain tunteja sen jälkeen kun Ukrainan armeijan ammusvarast Balakliassa tuhoutui massiivisessa räjähdyksessä, joka vaati 20[nbsp]000 ihmisen evakuoinnin.
Ukrainan presidentti Petro Poroshenko kutsui murhaa valtioterrorismiksi.
– Näemme jälleen oppikirjaesimerkin Venäjän erikoisjoukkojen toiminnasta, hän sanoi.
Ukrainan erikoisjoukkoja komentaneen everstin Maksim Shapovalin surmannutta pommi-iskua seurasi taas samana päivänä massiivinen verkkoisku. Petjaksi ristitty virus oli odottanut kuukausia kiovalaisyhtiön järjestelmässä. Se lamautti ukrainalaisia pankkeja, mediasivustoja ja valtion ja joukkoliikenteen järjestelmiä ennen kuin levisi sitten maailmalle.
Tämä kuvio toistui viime viikolla Ihor Mosiytshukin murhayrityksen yhteydessä. Kiovan metroon ja Odessan lentkentälle kohdistui kolme päivää aiemmin kyberhyökkäyksiä. Ukrainalaisten mukaan niiden lähde oli Venäjä.