Venäjä kielsi ihmisoikeusjärjestön ulkomaalaisena agenttina

Venäjän korkein oikeus kielsi yhden maan vanhimmista kansalaisoikeusjärjestöistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lev Ponomaryovin, 78, johtama Ihmisoikeuksien puolesta -järjestö perustettiin vuonna 1997. Se koostuu Venäjän eri osissa toimivista alueellisista ja paikallisista ryhmistä.

Ponomaryov on ollut vuonna 1989 edesmenneen rauhannobelisti Andrei Saharovin ohella ehkä maan tunnetuin pitkän linjan ihmisoikeuksien puolustaja. Hän oli kansanedustaja Venäjän ensimmäisessä Neuvostoliiton jälkeisessä parlamentissa. Sitä ennen hän toimi Moskovassa yliopistossa fysiikan professorina.

Ihmisoikeuksien puolesta on alusta alkaen ilmoittanut tarkoitusperikseen kansalaisoikeuksien puolustamisen ja tätä tukevan lainsäädännön aikaansaamisen, jo saavutettujen hyvien lakien puolustamisen sekä vahvan kansalaisyhteiskunnan rakentamisen Venäjälle.

Helmikuussa Venäjän hallitus määräsi Ponomaryovin järjestön ilmoittautumaan ”ulkomaiseksi agentiksi”, jota leimaa viranomaiset käyttävät pystyäkseen paremmin kontrolloimaan järjestöjen toimintaa. Leiman saaneet joutuvat ainakin neljästi vuodessa raportoimaan taloudestaan ja toiminnoistaan viranomaisille.

Kun Ihmisoikeuksien puolesta ei tähän suostunut, päätti korkein oikeus hajottaa sen. Nyt järjestöllä on kuukausi aikaa valittaa tuomiosta.

Ponomaryov sanoo järjestönsä tekevän valituksen myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jonka päätöksiin presidentti Vladimir Putinin hallitus ei Euroopan Neuvoston jäsenenä voi suhtautua täysin välinpitämättömästi.

Tuomioistuin on tehnyt useita päätöksiä, joiden mukaisesti Venäjä on joutunut muuttamaan käytäntöjään ja maksamaan korvauksia ihmisoikeusloukkausten uhreille. Iso ongelma on siinä, että tuomioistuin on hidas tekemään päätöksiä. Siksi monet valittajat ovat joutuneet odottamaan hyvitystä useamman vuoden ajan.

Ihmisoikeuksien puolesta -järjestön valitus tulee tosin saamaan julkista huomiota huomattavasti yksittäisiä tapauksia enemmän myös Venäjällä.

Ponomaryov sanoo, että päätöksistä riippumatta järjestö jatkaa toimintaansa muodossa tai toisessa. Siitä huolimatta, että Putinin hallitus usein hajottaa väkivaltaisesti mielenosoituksia ja pidättää kansalaisaktiiveja ja kriitikoitaan, Venäjällä myös perustetaan kuukausi toisensa jälkeen aina uusia järjestöjä ja ryhmiä vallanpitäjiä haastamaan.

Monet Putinin hallinnon tunnetut arvostelijat ilmaisivat närkästyksensä korkeimman oikeuden päätöksen vuoksi.

Ex-oligarkki Mihail Hodorkovski ja oppositiopoliitikko Dimitri Gudkov sanoivat Putinin päätöksellään osoittaneen heikkoutensa, koska tätä menoa ollaan pian tilanteessa, jossa vain Putinilla on täydet kansalaisoikeudet.

Venäjän hallitus on kesän ja alkusyksyn monien mielenosoitusten jälkeen käyttänyt ”ulkomaisen agentin” leimaa yhä useampiin ryhmiin ja järjestöihin.

Lokakuussa agentiksi julistettiin myös oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin korruption vastainen säätiö. Putin päätti myös erottaa useimmat oppositiomieliset jäsenet presidentille neuvoa-antavasta ihmisoikeusneuvostosta.

Lev Ponomaryov on ollut pidätettymä useaan otteeseen. Viimeinen tapaus sattui joulukuussa, jolloin hän istui moskovalaisessa vankilassa kahden viikon tuomion.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)