Venäjän raskaat virheet – Vladimir Putinin asema horjuu

Vladimir Putinin asema on amerikkalaistutkijan mukaan nyt ainutlaatuisen kovalla koetuksella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putinia on usein luonnehdittu taitavaksi taktikoksi ja kylmähermoiseksi päätöksentekijäksi. Alkuvuoden kuluessa hän on kuitenkin amerikkalaistutkija Michael Carpenterin mukaan epäonnistunut pahoin sekä öljyn hintaromahdukseen että koronaviruspandemiaan liittyvien Venäjän toimien johtamisessa.

– Hänellä on nyt edessään yksi suurimmista valtaansa kohdistuvista haasteista juuri, kun hän oli kuvitellut voivansa huoletta jatkaa virkakauttaan perustuslakiuudistuksen avulla, Pennsylvanian yliopiston Penn Biden -keskusta johtava Carpenter toteaa The Washington Postissa.

Ensimmäisen virheensä Kreml teki hänen mukaansa maaliskuun alussa, kun se reagoi öljyn hinnan laskuun torjumalla Saudi-Arabian vetoomukset tuotannon vähentämisestä. Ratkaisullaan Putin pyrki ilmeisesti ajamaan amerikkalaiset liuskeöljyn tuottajat ulos markkinoilta, mutta epäonnistui ajoituksessaan raskaasti.

– Putin tavoitteli tyrmäysiskua, mutta tuli tehneeksi pikemminkin oman maalin. USA:n liuskeöljyteollisuus on kyllä kärsinyt kolauksen, mutta viimeisimmän yhdistymiskierroksen jälkeen se kykenee todennäköisesti mukautumaan aiempaa paremmin, Carpenter sanoo.

Putinin pelastukseksi tuli presidentti Donald Trumpin hallinnon Saudi-Arabian kanssa välittämä neuvotteluratkaisu, jota osa Venäjän energiasektorin edustajista pitää Carpenterin mukaan nöyryytyksenä Venäjälle.

– Pelissä ei kuitenkaan ole vain Venäjän maine markkinatoimijana. Öljyn hinnat ovat Putinin petrolivaltiolle eksistentiaalinen kysymys, sillä maan budjetti ja valuutta ovat tiiviisti sidoksissa kansainvälisiin hiilivetymarkkinoihin, hän painottaa.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Carpenter on toiminut keskeisissä asiantuntijarooleissa Valkoisessa talossa, Yhdysvaltain puolustusministeriössä ja kansallisessa turvallisuusneuvostossa.

Väärien diagnoosien vyöry

Vladimir Putinin toinen merkittävä virhe oli Carpenterin mukaan se, että Kreml antoi propagandakoneistonsa ylläpitää katteetonta voittamattomuuden mielikuvaa samaan aikaan, kun koronapandemia levisi Venäjällä tsunamin tavoin. Tammikuussa Venäjä sulki osittain, mutta ei kokonaan, Kiinan-vastaisen rajansa, mikä vain vahvisti perusteetonta turvallisuudentunnetta kansalaisten keskuudessa.

– Helmikuussa ja pitkälti maaliskuussakin testejä toteutettiin yhdessä ainoassa laboratoriossa Siperiassa, mikä johti siihen, että Venäjän yhdellätoista aikavyöhykkeellä useimmat covid-19-tapaukset luokiteltiin virheellisesti esimerkiksi keuhkokuumeeksi, keuhkoputkitulehdukseksi tai flunssaksi, Carpenter sanoo.

– Tilannetta ei helpottanut se, että viranomaiset kriminalisoivat ”väärien tietojen” levittämisen ja pidättivät arvostetun lääkärin tämän kyseenalaistettua viralliset tartuntatilastot ja yritettyä toimittaa kasvosuojia kurjistuneeseen maaseutusairaalaan, hän toteaa.

Kun koronaviruspandemia riepottelee Venäjää raskaasti, moni asiantuntija pelkää hänen mukaansa nyt, että maan jo ennestäänkin hauras terveydenhuoltojärjestelmä saattaa romahtaa totaalisesti.

Luottamus Putiniin pohjalukemissa

Venäjä on Carpenterin mukaan ajautunut lyhyessä ajassa tilanteeseen, jossa Putinin valtakauden pidentämiseen tähtäävä perustuslain uudistushanke on vakavasti vaakalaudalla.

– Parlamentti on muutokset jo osaltaan hyväksynyt. Putin on kuitenkin halunnut alistaa ne kansanäänestykseen, joka oli määrä järjestää 22. huhtikuuta, mutta jota on nyt lykätty määräämättömäksi ajaksi, hän sanoo.

– Jo ennen kuin pandemia iski, kansanäänestys oli vaarallista uhkapeliä. Levada-keskuksen maaliskuisessa mielipidemittauksessa vain 48 prosenttia vastaajista kannatti [perustuslakiin esitettyjä] muutoksia, hän toteaa.

Muutosten kannatus laskee hänen mukaansa tulevina kuukausina merkittävästi edelleen ja kansalaisten luottamus Putinia kohtaan on vajonnut alimmalle tasolle 14 vuoteen. Samaan aikaan viranomaisten toimintaa arvostelevat mielenosoitukset ovat levinneet kaupunkeihin, joissa sellaisia ei yleensä ole nähty.

– On vaikea ennustaa juuri minkäänlaisella varmuudella, mitä seuraavaksi tapahtuu. Yksi asia on kuitenkin selvä: Putinin hallinnon legitimiteettiä koetellaan nyt kovemmin kuin koskaan ennen, Carpenter arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)