Moskovalaisia vappumarssilla 2000-luvun alkupuolella. / LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”He ovat perineet Josif Stalinin länsivastaisuuden”

Venäläistutkija pitää valitettavana, että monet hänen maanmiehensä todella tukevat sotimista Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkijat ovat esittäneet viime viikkoina erilaisia arvioita siitä, kuinka laajasti Ukrainan sotaa ja presidentti Vladimir Putinin hallintoa todellisuudessa tuetaan Venäjällä. Spring Hill -yliopiston apulaisprofessori Vlad Kravtsovin mukaan on valitettava totuus, että sotatoimille on maassa laajaa kannatusta.

– On ikävä myöntää, että monet yliopistotuttavani 1990-luvulta tukevat sitä myös. Venäläiset ovat perineet ja kierrättäneet Josif Stalinin version kansallisesta identiteetistä, joka pohjautuu kulttiin sotilaallisesta kunniasta, ajatukseen maan ainutlaatuisuudesta ja länsivastaisuuteen, Vlad Vravtsov kirjoittaa Twitterissä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hänen mukaansa perinteinen ajattelu murtui hetkellisesti 1990-luvun hetkellisen vapauden kaudella, mutta ei kadonnut kokonaan. Monet ulkopuoliset asiantuntijat jättivät asiasta kertovat merkit huomiotta.

Apulaisprofessori muistelee Venäjän television ohjelmia, joissa suositut laulajat tekivät uusia tulkintoja Neuvostoliiton aikaisista kappaleista. Imperialismia ja suurvenäläistä ajattelua edustanut Pavel Krusanovin teos Ukus angela oli myyntihitti jo tuolloin.

– Oli vielä pahempaa, että maan hallinto jatkoi keskivertokansalaisen altistamista käytännössä stalinistisille arvoille, Kravtsov toteaa.

Viime vuosikymmenellä suuri kustannusyhtiö Eksmo julkaisi entisten neuvostojohtajien teoksen, jossa Neuvostoliiton ajasta annettiin ruusuinen kuva ja samalla maalattiin viholliskuvaa länsimaista. Se antoi alustan tahoille, jotka syyttivät maan vaikeuksista liberaaleja uudistajia.

– Sitten tulivat hallinnon pöyristyttävät väitteet, joilla perusteltiin nykyistä rikollista sotaa. Niihin lukeutuivat ”paljastukset” biologisista aseista, kertomukset länsimaiden vihamielisyydestä, Yhdysvaltain ”kaksoisstandardeista”, Ukrainan ”natsismista” ja Neuvostoliiton glorifiointi supervaltana. Nämä kaikki otettiin itsestäänselvyyksinä, Vlad Kravtsov sanoo.

Hänen mukaansa myönteiselle kehitykselle ei ole juurikaan mahdollisuuksia, sillä sodan seuraukset lisäävät Venäjällä katkeruutta, revanssihenkeä ja länsivastaisuutta.

– Kremlin propagandan on helppo siirtää vastuu maan ulkopuolisille tahoille. Pelkoni on, että tämä kierre tulee jatkumaan.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS