Vinkki sijoittajalle: Nämä voivat olla pian osaketähtiä

Epävarmuus tulevaisuudesta heijastuu kulutustottumuksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

OP:n osaketiimin vetäjä Lauri Tillman kertoo OP:n sivuilla, mitkä toimialat tai sijoitustuotteet ovat potentiaalisia sijoituskohteita korona-aikana.

Tillman kuvailee nykytilannetta erikoiseksi. Vaikka reaalitalous sakkaa monella toimialalla ja kuluttajien epävarmuus tulevaisuudesta heijastuu kulutustottumuksiin, osakeralli on jatkunut viimeisen puolen vuoden aikana vilkkaana, mutta kaksijakoisena.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Digitalisaation tai verkkokaupan kaltaisista megatrendeistä hyötyneet rakenteelliset voittajayhtiöt toipuivat nopeasti kevään kurssiromahduksesta, ja niiden osakekurssit ovat kehittyneet myönteisesti. Jenkkimarkkinoilla teknologiayhtiöt tekivät kurssiennätyksiä, joista on nyt viime päivinä palauduttu takaisin, Tillman sanoo.

Toisaalta koronakriisi on rokottanut armottomasti etenkin ravintola- ja matkailualaa sekä lento- ja risteily-yhtiöitä, joiden osakekurssit ovat alamaissa.

– Nykytilanteessa sijoittajan on pidettävä tunteet kurissa ja mietittävä viileästi, millaisella sijoitusprofiililla on valmis etenemään tulevaisuudessa ja kuinka paljon sietämään riskiä, Tillman neuvoo.

– Jos lähtee oletuksesta, että koronaan löydetään toimiva lääke ja jollain aikavälillä tilanne alkaa normalisoitua ja ihmiset innostuvat jälleen matkustamaan, voivat nyt aliarvostetut hotelliketjut tai lentoyhtiöt olla tulevaisuuden osaketähtiä, Tillman arvioi.

Vaikka matkailualalla menee nyt huonosti, on joidenkin alan toimijoiden tase niin vahva, että ne tulevat selviämään tästäkin kriisistä.

– Hyvin hoidetut yhtiöt, joiden tase kestää taantuman yli, voivat olla kiinnostavia sijoituskohteita. Tämä aika vaatii sijoittajalta nyt kylmiä hermoja ja stressinsietokykyä, sillä koronakriisin keskiössä olevat yhtiöt eivät ole se vähäriskisin sijoituskohteiden joukko, Tillman sanoo.

Rokotteen kehittäjästä tulevaisuuden pörssitähti?

Moni sijoittaja tutkii uteliaana lääkeyhtiöitä sijoituskohteena ja pohtii, onko toimivimman koronarokotteen kehittäjä myös tulevaisuuden osakehitti. Ensimmäisenä kaupallisille markkinoille ehtivä lääkeyhtiö vaikuttaisi houkuttelevalta sijoituskohteelta.

Tillman arvioi, että lääketeollisuus ja terveysala voivat hetkellisesti vaikuttaa kiinnostavilta osakeraketeilta, mutta parhaan nousupotentiaalin osakkeet voivat kuitenkin löytyä muilta toimialoilta.

– Toisaalta eurooppalaistenkin lääkeyhtiöiden liikevaihdosta merkittävä osa tulee USA:n markkinoilta, jolla on vahva jalansija globaalissa sijoitustoiminnassa, joten tämän toimialan kehitystä kannattaa seurata. Oletan kuitenkin, että koronarokotteen löytyminen tuo lisäbuustia juuri niille toimialoille, jotka ovat kärsineet eniten koronapandemiasta, Tillman sanoo.

Ravintolayritykset tai hotelliketjut saattavat tehdä moninkertaisen kasvuloikan, jos toimiva koronarokote saadaan pian markkinoille.

– 10 miljardin liikevaihtoa tekevän lääkefirman tuloksessa parin miljardin kasvu yhdestä koronarokotteesta ei välttämättä näy yhtä merkittävänä, Tillman arvioi.

Matkailun risteävät kasvupolut

Matkailun tulevaisuus on kuitenkin usvan peitossa. Matkailun elpymisen vaihtoehtoisena polkuna sijoittaja joutuu pohtimaan, miten ihmisten arvostukset ovat mahdollisesti muuttuneet eristyksen aikana.

Huoli ilmastonmuutoksesta, keskustelut lentämisen hiilijalanjäljestä tai ympäristön tulevaisuudesta saattavatkin suosia lähimatkailua tai lisätä kiinnostusta ilmastotietoisiin toimialoihin ja yhtiöihin.

– Aikajänne voi vaikuttaa ratkaisevasti sijoitusstrategiaan. Kymmenen vuoden kuluttua maailma voi olla hyvin erilainen kuin nyt. On haastavaa ennustaa, mikä on oikea sijoituspolku viiden tai kymmenen vuoden aikaikkunassa erityisesti lentomatkustamiselle, Tillman pohtii.

Presidentinvaalit heiluttavat markkinoita

Lähiviikkojen aikana USA:n presidentinvaalit saattavat vaikuttaa voimakkaasti pörssikursseihin.
– Yleensä vaalien alla keskustelu kiihtyy ja heijastuu osakemarkkinaan aiheuttaen hetkellisiä pelkotiloja, mutta tasaantuu sitten, kun vaalit ovat ohi.

– Vaalikeskustelut heiluttavat koko USA:n teollisuutta, mutta sillä voi olla suuria vaikutuksia esimerkiksi juuri lääkeyhtiöiden osakkeisiin, kun terveydenhoitoon liittyvät kysymykset nousevat vaalien aikana pinnalle, Tillman sanoo.

Teknologiaosakkeet

Amazonin, Facebookin ja Applen kaltaiset teknologiajätit repivät keväällä markkinaa ylöspäin, ja niiden markkina-arvot ovat jo selkeästi korkeammalla tasolla kuin ennen koronakriisiä.

Teknologiayhtiöiden arvostus on edelleen korkealla tasolla, ja koronakriisin vauhdittama digiloikka pitää kiinnostuksen tähän toimialaan korkealla.

– Virtuaalikonferenssit ja etätöiden lisääntyminen buustaavat oletettavasti edelleen teknologiayhtiöiden menestystä, ja niiden osakekurssit voivat säilyä korkealla tasolla. On vaikea sanoa, miten paljon hypeä tai ylihinnoittelua teknologiayhtiöiden osakkeissa tällä hetkellä on.

– Niiden osakkeet ovat korkealla, mutta saattavat olla viiden vuoden kuluttua vielä nykyistäkin korkeammalla. Teknologian alasegmenteissä voi olla jännittäviä uusia sijoituskohteita, mutta halpoja löytöjä on vaikea tehdä, Tillman miettii.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS