Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä joutuu turvautumaan tukiin, ilmenee Palvelualojen ammattiliitto PAM:in tuoreesta suhdannebarometrista.
Soviteltua työttömyystukea vastaanotti tuoreimman suhdannebarometrin mukaan huhti−kesäkuussa 9,6 prosenttia palvelualojen työntekijöistä, kun vielä alkuvuoden kyselyssä osuus jäi 3,4 prosenttiin. Osuus on kasvanut erityisesti matkailu- ja ravintola- sekä kiinteistöpalvelualalla, joiden vastaajista yli 10 prosenttia oli sovitellulla työttömyystuella edellisen kolmen kuukauden aikana.
Asumistukea vastaanotti 10,9 prosenttia vastaajista. Vähiten sitä otettiin vastaan Uudellamaalla, 8,3 prosenttia, ja eniten Kanta- ja Päijät-Hämeessä, jossa tukia sai noin viidennes vastaajista.
– On hyvä muistaa, ettei korkeista asuinkustannuksesta kärsitä vain pääkaupunkiseudulla. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute on muodostunut ongelmaksi myös pienemmissä keskuksissa ympäri Suomea, PAMin ekonomisti Olli Toivanen toteaa tiedotteessa.
Barometrin mukaan palvelualojen työllisyystilanne koetaan vahvaksi. Peräti 53,1 prosenttia vastaajista ei koe työttömyyden uhkaa, ja vain 11,7 prosenttia kertoo sen lisääntyneen viimeisen kolmen kuukauden aikana.
Arviot oman taloudellisen tilanteen kehityksestä ovat yhtä lailla hieman optimistisempia kuin edellisissä kyselyissä. Kehitys on myönteistä erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla, jonka vastaajista 20,1 arvioi taloudellisen tilanteensa paranevan tulevan vuoden aikana, kun viidessä edellisessä kyselyssä osuus on jäänyt alle 15 prosentin.
Tiedot perustuvat PAMin tekemään kyselyyn, joka toteutettiin 1.7.−5.8.2019. Kyselyyn vastasi 1150 PAMin jäsentä.