Jumalanpalvelus Saksan Frankfurtissa on poikinut ainakin 107 uutta koronatartuntaa.
Asiasta kertovan Voxin mukaan baptistikirkko oli sulkenut ovensa maaliskuussa viranomaisten määräysten mukaisesti. Jumalanpalveluksia alettiin taas järjestää toukokuun alussa, kun rajoitustoimia purettiin. Kirkon kerrotaan noudattaneen suositettuja varotoimia, kuten väkimäärän rajoituksia ja 1,5 metrin etäisyyksiä seurakuntalaisten välillä.
Uudet tapaukset on jutun mukaan jäljitetty toukokuun 10. päivänä järjestettyyn jumalanpalvelukseen.
Niin kutsutut superlevittäjätapaukset ovat tutkimustiedon valossa suuressa roolissa uuden koronaviruksen leviämisessä. Niillä tarkoitetaan tilanteita, joissa usein yksittäinen taudinkantaja tartuttaa samalla kertaa tai lyhyen ajan sisällä suuren joukon muita. Tällaisia on havaittu niin hoivakodeissa, ryhmäliikuntatunneilla, kuoroharjoituksissa, keikoilla, laivoilla, teurastamoissa, hiihtokeskuksissa, sairaaloissa, ravintoloissa kuin vankiloissakin.
Riski vaikuttaa olevan suurin suurissa ja tiiviissä ihmisjoukoissa sisätiloissa, joissa huudetaan, lauletaan tai hengitetään muuten kiivaasti.
Superlevittäjätapausten tärkeys on toisinaan unohtunut keskustelussa koronaviruksen leviämisestä. Taudin usein toisteltu 2,5:n R0-arvo merkitsee sitä, että yksi sairastunut tartuttaa keskimäärin 2,5 muuta. Todellisuudessa valtaosa tartunnan saaneista ei kuitenkaan näytä tartuttavan juuri lainkaan muita, kun taas noin 10 prosentin koronasairaista on arvioitu aiheuttavan jopa 80 prosenttia kaikista tartunnoista.
Verkkouutiset kertoo superlevittäjätapauksista lisää alla olevassa jutussa.
LUE MYÖS:
He ovat koronan superlevittäjiä: Aiheuttavat valtaosan tartunnoista