Yhteistuvat parantamaan tiedonkulkua? Naiset ”unohtuvat siirtymätilanteissa”

Miesten ja naisten yhteistuvista on saatu hyviä kokemuksia muissa pohjoismaissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Miesten ja naisten yhteistuvat armeijassa voisivat parantaa tiedonkulkua ja yhteishenkeä. Asia nousi esiin Kutsunnat kaikille, myös naisille? -tilaisuudessa eduskunnassa tiistaina.

Tilaisuudessa asepalveluksen suorittanut, kersantti Riikka Karppinen kertoi kuvaavan esimerkin kuuden naisen majoituksesta erillistuvassa aliupseerikoulussa:

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Toistuvasti kävi niin, että joukkue oli jo muodossa ulkona, kun joku miehistä huomasi, että joukkueen yläkerrassa majoittuville naisille oli unohdettu kertoa ulossiirtymisestä. Kun naiset viimein olivat muodossa, he olivat jo vartin myöhässä. Sen takia koko joukkue kiersi rangaistuksena juuosten kasarmirakennuksia täysvarustuksessa. Ei ihme, että muu joukkue suhtautui naisiin palveluksessa kielteisesti, Karppinen kuvasi asiaa.

Karppisen mukaan tämä oli yksi rakenteellinen esimerkki siitä, miksi naiset joutuivat syrjityksi palveluksessa.

Myös sotilaskuljettaja, lentosotamies Taru Yli-Panulalla oli samanlaisia kokemuksia. Naiset helposti ”unohdettiin omiin tupiinsa siirtymätilanteissa”. Yli-Panula kuvasi puheenvuorossaan myös naisten kokemaa häirintää ja epäasiallista kohtelua armeijassa. Hänestä yhteistuvat voisivat parantaa tilannetta, kun naiset ja miehet olisivat alusta saakka ”tovereita keskenään”.

Muissa pohjoismaissa miesten ja naisten yhteistuvista on saatu hyviä kokemuksia liittyen tiedonkulkuun ja yhteishengen lujittumiseen.

– Ensimmäiset kokemukset ovat olleet hyviä, vahvisti tilaisuudessa paikalla ollut Norjan Suomen-suurlähettiläs Åge B. Grutle.

Varusmiesliitossa toivotaan kokeilujen käynnistymistä yhteistuvista. Myös puolustusvoimissa pidetään tätä mahdollisena:

– Varmasti yhteistupia voitaisiin kokeilla jossain vaiheessa. Se on yleisnäkemys puolustusvoimissa. Tällä hetkellä asiasta ei ole kuitenkaan olemassa päätöksiä, kommentoi prikaatikenraali, koulutuspäällikkö Jukka Sonninen.

Sonninen huomauttaa, että naiset ja miehet majoittuvat jo tälläkin hetkellä esimerkiksi maastossa liikuttaessa samoissa teltoissa ja myös merivoimien aluksilla naiset ja kiehet majoittuvat samoissa tiloissa. Sonnisen mukaan Karppisen viittaama naisten ”unohtuminen” siirtymätilanteissa kasarmeilla on armeijassa pitkään tiedostettu ongelma.

– Pyrimme siihen, että naiset olisivat samassa yksikössä, vaikkakin viereisissä tuvissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS