”Yksittäisiä virheitä ja ylilyöntejä” – Hallitus pui kevään päätöksentekoa

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallinnossa on vielä kehitettävää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontui torstaina aamulla Säätytalolle käsittelemään koronavirusepidemiaa. Pöydällä olivat ajankohtaisen tilanteen lisäksi muun muassa ulkomailta tulevien kausityöntekijöiden maahantulon järjestelyt ja kevään koronapäätöksentekoa ruotinut Deloitten selvitys. Runsaasti keskustelua herättänyttä pakkotestausta rajoilla ei pääministerin mukaan ollut nyt tarvetta käsitellä.

– Tästä on olemassa jo poliittinen sopu ja esitystä viimeistellään eduskunnalle annettavaksi, Marin kommentoi medialle.

Kausityöntekijöiden terveysturvallisen maahantulon järjestämisen yksityiskohdista tiedotetaan hänen mukaansa myöhemmin.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kuvasi pakkotestausasiaa Säätytalolla oikeudellisesti vaikeaksi kysymykseksi. Hän muistutti eduskunnan perustuslakivaliokunnan todenneen aiemmin, että tällainen testaussääntely on mahdollinen, kunhan sille on hyväksyttävät perusteet.

– Se täytyy vaan riittävän tarkasti kirjoittaa laiksi. Käsittääkseni se on kyllä mahdollinen, Pöysti sanoi.

Virheitä tapahtui

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi Deloitten raportista kysyttäessä, että keväällä tapahtui hänen mielestään virheitä ja ylilyöntejä ”yksittäistapauksissa”. Hän nosti esiin esimerkiksi hoivakotivierailujen rajoitukset. Pöystin mukaan alkuvaiheessa oli myös epäselvyyksiä siitä, mitkä olivat viranomaisten suosituksia ja mitkä määräyksiä.

– Kokonaiskuvassa perusoikeuksista on pystytty pitämään kiinni, suojeltu oikeutta elämään ja terveyteen, Pöysti kuitenkin totesi.

Pääministeri Sanna Marin sanoi selvityksestä, että tulevaisuudessa halutaan olla entistä paremmin varautuneita kriisitilanteisiin, on sitten kyse pandemiasta tai jostakin muusta.

– Suomi oli mielestäni oikea-aikaisesti liikkeellä. Otimme voimakkaita rajoitustoimia käyttöön ennen kuin oli ensimmäistäkään kuolemantapausta todettu, Marin sanoi kevään toimista.

Tähän mennessä kriisistä on hänen mukaansa selvitty kohtuullisesti.

– Johtamisen kokonaisuudessa ja ylipäänsä hallinnossa on paljon kehitettävää, jotta tulevaisuudessa olisimme entistä paremmin varautuneita, Marin kuitenkin totesi.

Deloitten raportti koronakriisin johtamisesta julkaistiin pari viikkoa sitten. Se löytyy kokonaisuudessaan tästä.

Raportti antoi yleisesti ottaen varsin positiivisen kuvan koronakriisin hoidosta. Keskeiset päättäjät katsovat onnistuneensa kaikkiaan varsin hyvin. Raportissa nostetaan kuitenkin esiin jo aiemmin julkisuudessa laajasti käsiteltyjä ongelmia, kuten esimerkiksi vastuunjaon hankaluuksia eri tahojen välillä ja puutteellista varautumista koronapandemian kaltaiseen kriisiin.

Raportti on herättänyt kysymyksiä sen tarkoituksenmukaisuudesta. Selvitys perustuu vain koronakriisiin hoitoa johtaneiden henkilöiden eli ministereiden ja keskeisten virkamiesten haastatteluihin. He siis käytännössä arvioivat selvityksessä omaa toimintaansa.

LUE MYÖS:

”Hallitus tilasi selvityksen, jossa hallitukselta kysyttiin, miten hallitus onnistui”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)