HUS:n kipuklinikan ylilääkäri professori Eija Kalso kirjoittaa Lääkärilehdessä otsikolla Miksi Yle sensuroi asiantuntijoita?. Kalson mielestä Ylen uskottavuus kärsi viime viikolla kaksi kertaa: MOT-ohjelmassa mielenterveyden tai luulosairauden lääkehoidosta ja Uusi akuutti -ohjelmassa lääkekannabiksesta.
– Luulenpa, että Ylen ohjelma vakuutti – tunteisiin vedoten – katsojat kannabiksen lääkekäytön tehosta ja turvallisuudesta. Merkittävä osa esittämistäni kriittisistä näkökohdista oli sensuroitu pois, ylilääkäri Eija Kalso toteaa omasta haastattelustaan.
Kalson mukaan Uuden akuutin toimittajan tarkoituksena oli selvittää, miksi monella lääkärillä ja suurella yleisöllä on täysin erilainen näkemys kannabiksen soveltuvuudesta lääkkeeksi.
Hänen mukaansa Yle ei pitänyt lupaustaan siitä, että hän saa nähdä, mitkä osat hänen haastattelustaan käytetään,
– Haastattelussani painotin erityisesti kannabiksen pitkäaikaiseen käyttöön liittyviä ongelmia, mm. kognitiivisen ja arvostelukyvyn sekä psykomotorisen suorituksen heikentymistä. Puhuin kannabiksen aiheuttamasta ahdistuksen helpottumisesta ja tämän merkityksestä kroonisen kivun lievityksessä. Opioidien ja kannabinoidien ahdistusta lievittävä vaikutus lisää valitettavasti myös riippuvuuden kehittymisen riskiä, ylilääkäri kirjoittaa.
– Ohjasin toimittajan NIDA:n (National Institute of Drug Abuse) sivustoille, joilla NIDA:n johtaja käsittelee kannabikseen liittyviä ongelmia. Kerroin toimittajalle kannabisteollisuuden suurista voitto-odotuksista, erityisesti Kanadassa ja Israelissa. Mainitsin, että kannabiksen kasvattajat käyvät kovaa lobbausta eri puolilla Eurooppaa. Kaikki tämä tieto oli sensuroitu pois ohjelmasta, jonka siis piti valottaa asiaa kahdelta eri näkökulmalta.
Kalson mukaan ”ohjelma oli tuskin päättynyt, kun ensimmäiset vihapostit tipahtivat sähköpostilaatikkooni”.
Hänen mukaansa Suomen lisäksi myös muun muassa Tanskassa ja Saksassa asiantuntijat ovat ahdingossa.
– Opioidien käytön laajentaminen muusta kuin syövästä aiheutuvien kipujen hoitoon lähti nousuun Yhdysvalloissa ja Kanadassa aivan samalla tavalla kuin kannabiksen markkinointi nyt: vetoamalla suureen yleisöön ja poliitikkoihin potilaiden kertomusten (patient testimonies) välityksellä. Media ja lääketeollisuus tekivät parhaansa viestin saamiseksi perille.
– Kannabis ei tapa hengitystä lamaamalla, mutta se on huume, joka aiheuttaa paljon vakavia pitkäaikaiseen käyttöön liittyviä ongelmia, erityisesti mielenterveydeltään hauraille potilaille. Nyt kannattaisi olla kriittinen ja odottaa, miten tehokkaiksi ja turvallisiksi kannabinoidit osoittautuvat maailmalla. Kannabisriippuvuuden hoito on vaikeata, ennalta ehkäisy ei, Kalso toteaa.
Hän sanoo jättäneensä asiasta heti ohjelman jälkeen palautetta Ylen johdolle ja kysyneensä ”miksi Yle ajaa kannabiksen käyttöä lääkkeeksi”.
Suomenmaassa Yle Asian päällikkö Ilkka Lehtinen tyrmää väitteet. Hänen mukaansa ”emme ole sensuroineet mitään eikä Yle aja kannabiksen käyttöä lääkkeeksi”.
Lehtinen sanoo väitteiden olevan ”valetta”. Hänen mukaansa Ylellä ei voi eikä pidä olla päämääränä lääkekannabiksen laillistaminen. Akuutti-ohjelmassa tuotiin hänen mukaansa esiin näkemyksiä puolesta ja vastaan.