Ylilääkäri ihmettelee: Miksi Yle ajaa kannabiksen käyttöä lääkkeeksi?

Kipuklinikan ylilääkärin mukaan ohjelmasta poistettiin hänen arvostelunsa kannabista kohtaan. Yle kiistää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

HUS:n kipuk­li­nikan yli­lää­käri professori Eija Kalso kirjoittaa Lääkärilehdessä otsikolla Miksi Yle sensuroi asian­tun­ti­joita?. Kalson mielestä Ylen uskot­tavuus kär­si viime viikolla kak­si ker­taa: MOT-ohjelmassa mie­len­ter­vey­den tai luu­lo­sai­rauden lääke­hoi­dosta ja Uu­si akuutti -ohjelmassa lääkekannabiksesta.

– Luu­lenpa, et­tä Ylen oh­jelma va­kuutti – tun­teisiin ve­doten – kat­sojat kanna­biksen lääke­käytön te­hosta ja turval­li­suu­desta. Merkit­tävä osa esit­tä­mis­täni kriit­ti­sistä näkö­koh­dista oli sensu­roitu pois, ylilääkäri Eija Kalso toteaa omasta haastattelustaan.

Kalson mukaan Uu­den akuutin toimit­tajan tarkoi­tuk­sena oli sel­vittää, mik­si mo­nella lääkä­rillä ja suu­rella ylei­söllä on täy­sin eri­lainen nä­kemys kanna­biksen sovel­tu­vuu­desta lääk­keeksi.

Hänen mukaansa Yle ei pitänyt lupaustaan siitä, että hän saa nähdä, mitkä osat hänen haastattelustaan käytetään,

– Haastat­te­lus­sani pai­notin eri­tyi­sesti kanna­biksen pitkäai­kaiseen käyt­töön liit­tyviä on­gelmia, mm. kogni­tii­visen ja arvos­te­lu­kyvyn se­kä psy­ko­mo­to­risen suori­tuksen heiken­ty­mistä. Pu­huin kanna­biksen aiheut­ta­masta ahdis­tuksen helpot­tu­mi­sesta ja tä­män merki­tyk­sestä kroo­nisen ki­vun lievi­tyk­sessä. Opioidien ja kanna­bi­noidien ahdis­tusta lievit­tävä vai­kutus li­sää vali­tet­ta­vasti myös riippu­vuuden kehit­ty­misen ris­kiä, ylilääkäri kirjoittaa.

– Oh­jasin toimit­tajan NI­DA:n (Na­tional Insti­tute of Drug Abuse) sivus­toille, joil­la NI­DA:n joh­taja käsit­telee kanna­bikseen liit­tyviä on­gelmia. Ker­roin toimit­ta­jalle kanna­bis­teol­li­suuden suu­rista voitto-odo­tuk­sista, eri­tyi­sesti Kana­dassa ja Israe­lissa. Mai­nitsin, et­tä kanna­biksen kasvat­tajat käy­vät ko­vaa lob­bausta eri puo­lilla Eu­rooppaa. Kaik­ki tä­mä tie­to oli sensu­roitu pois ohjel­masta, jon­ka siis pi­ti va­lottaa asiaa kah­delta eri näkö­kul­malta.

Kalson mukaan ”oh­jelma oli tus­kin päät­tynyt, kun ensim­mäiset viha­postit tipah­tivat sähkö­pos­ti­laa­tik­kooni”.

Hänen mukaansa Suomen lisäksi myös muun muassa Tanskassa ja Saksassa asian­tun­tijat ovat ahdingossa.

– Opioidien käy­tön laajen­ta­minen muus­ta kuin syö­västä aiheu­tuvien ki­pujen hoi­toon läh­ti nou­suun Yhdys­val­loissa ja Kana­dassa ai­van sa­malla ta­valla kuin kanna­biksen markki­nointi nyt: vetoa­malla suu­reen yleisöön ja polii­tik­koihin poti­laiden kerto­musten (patient testi­monies) väli­tyk­sellä. Me­dia ja lääke­teol­lisuus te­kivät par­haansa vies­tin saami­seksi pe­rille.

– Kan­nabis ei ta­pa hengi­tystä lamaa­malla, mut­ta se on huu­me, jo­ka ai­heuttaa pal­jon va­kavia pitkäai­kaiseen käyt­töön liit­tyviä on­gelmia, eri­tyi­sesti mielen­ter­vey­deltään hau­raille poti­laille. Nyt kannat­taisi ol­la kriit­tinen ja odottaa, mi­ten tehok­kaiksi ja turval­li­siksi kanna­bi­noidit osoit­tau­tuvat maail­malla. Kanna­bis­riip­pu­vuuden hoi­to on vai­keata, en­nalta eh­käisy ei, Kalso toteaa.

Hän sanoo jättäneensä asiasta heti ohjelman jälkeen palautetta Ylen johdolle ja kysyneensä ”mik­si Yle ajaa kanna­biksen käyt­töä lääk­keeksi”.

Suomenmaassa Yle Asian päällikkö Ilk­ka Leh­ti­nen tyr­mää väit­teet. Hänen mukaansa ”e­mme ole sen­su­roi­neet mi­tään ei­kä Yle aja kan­na­bik­sen käyt­töä lääk­keek­si”.

Leh­ti­nen sanoo väitteiden olevan ”valetta”. Hänen mu­kaansa Ylel­lä ei voi ei­kä pidä ol­la pää­mää­rä­nä lääkekannabiksen lail­lis­ta­mi­nen. Akuu­tti-ohjelmassa tuotiin hänen mukaansa esiin nä­ke­myk­siä puo­les­ta ja vas­taan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)