Julkisoikeuden yliopistonlehtorin Matti Muukkosen mukaan eduskunnan puhemiehen Anu Vehviläisen (kesk.) ehdotus sote-toimeenpanolain korjaamiseksi ei ole lainmukainen.
– Tämä ehdotus toimintamallista on taas Suomen säädöskokoelmasta annetun lain vastainen. Jos joku sitä haluaisi yrittää oikaista, niin se on lain mukaan valmisteleva virkamies, ei puhemies, Matti Muukkonen kirjoittaa Twitterissä.
Eduskunta tiedotti puhemiehen esittävän, että sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyy oikaisumenettelyyn sote-toimeenpanolaissa havaitun virheen korjaamiseksi. Vehviläinen luonnehtii virhettä kirjoitusvirheeksi.
Virheen vuoksi muun muassa kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki kumoutuivat vahingossa jo eilen 1. heinäkuuta, vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vasta vuonna 2023.
Eduskunnan tarkoituksena ei ollut kumota lakeja
Julkisoikeuden professori Janne Salminen on eri mieltä toimintamallista kuin Muukkonen.
– Koska eduskunnan tarkoituksena ei selvästi ole ollut kumota kahta terveydenhuoltojärjestelmän kannalta keskeisintä lakia ennen uusien sote-lakien voimaantuloa, virheen korjaaminen ei puutu eduskunnan toimivaltaan päättää lainsäädännön sisällöstä. En oikein näe estettä oikaisulle, Janne Salminen kirjoittaa Twitterissä.
Korkeimman hallinto-oikeuden oikeusneuvos (KHO), julkisoikeuden professorina aiemmin toiminut Juha Lavapuro on samaa mieltä kuin Janne Salminen.
– Juuri näin, Lavapuro säestää.
Sosiaalioikeuden yliopistonlehtorina aloittava Pauli Rautiainen puolestaan katsoo, ettei ”nyt käsillä oleva asia oikein oikaisuun hevin taivu”, kun asiaa tarkastellaan aiemmin tehtyjen laillisuusvalvontaratkaisujen kautta.
– Kynnys on myös syytä pitää korkeana, Pauli Rautiainen vastaa Lavapurolle.
Lavapuron mukaan soveltamiskynnyksen tarkoituksena on varmistaa, ettei oikaisulla puututa eduskunnan valtaan lainsäätäjänä.
– Mikään ei viittaa siihen, että lainsäätäjän tarkoituksena oli kumota kyseenomaiset lait heti. Tällainen ehdotus olisi myös ollut ilmeisellä tavalla perustuslain vastainen, Lavapuro perustelee.
Korkeimman oikeuden esittelijäneuvos Ville Hinkkanen, joka virheen havaitsi, totesi eilen, että kumottua lakia ei enää voida muuttaa voimassa olevaksi. Näin lukee myös Lainkirjoittajan oppaassa.
Tämä ehdotus toimintamallista on taas Suomen säädöskokoelmasta annetun lain vastainen. Jos joku sitä haluaisi yrittää oikaista, niin se on lain mukaan valmisteleva virkamies, ei puhemies.
https://t.co/YumrzCD7ZM— Matti Muukkonen 🇺🇦 (@MattiMuukkonen) July 2, 2021
Koska eduskunnan tarkoituksena ei selvästi ole ollut kumota kahta terveydenhuoltojärjestelmän kannalta keskeisintä lakia ennen uusien sote-lakien voimaantuloa, virheen korjaaminen ei puutu eduskunnan toimivaltaan päättää lainsäädännön sisällöstä. En oikein näe estettä oikaisulle. https://t.co/IYG24a56im
— Janne Salminen (@jannejsalminen) July 2, 2021
Juuri näin. https://t.co/VAL9FCr85p
— Juha Lavapuro (@JuhaLavapuro) July 2, 2021
Soveltamiskynnyksen tarkoituksena on varmistaa, ettei oikaisulla puututa eduskunnan valtaan lainsäätäjänä. Mikään ei viittaa siihen, että lainsäätäjän tarkoituksena oli kumota ko. lait heti. Tällainen ehdotus olisi myös ollut ilmeisellä tavalla perustuslain vastainen.
— Juha Lavapuro (@JuhaLavapuro) July 2, 2021
LUE MYÖS:
Puhemies kehottaa ministeriötä oikaisemaan kirjoitusvirheen sote-laissa
KKO:n esittelijäneuvos: Kumottua lakia ei voida muuttaa voimassa olevaksi
LISÄYS 2.7.2021 klo 13.22: Lisätty juttuun professori Janne Salmisen näkemys asiasta.
LISÄYS 2.7.2021 klo 13.33: Lisätty juttuun oikeusneuvos Juha Lavapuron kommentti asiaan.
LISÄYS 2.7.2021 klo 13.45: Lisätty juttuun sosiaalioikeuden yliopistonlehtori Pauli Rautiaisen kommentti asiaan.