Yllätystutkimus: Monella voi olla jo immuniteettia koronavirukselle

Aiemmat flunssavirukset ovat voineet synnyttää risti-immuniteettia väestöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen immuniteettitutkimuksen perusteella merkittävällä osalla ihmisiä saattaa olla jonkinasteista risti-immuniteettia koronavirusta vastaan. Koronan immuunivastetta selvittänyt tutkimus löytyy tästä. Eräs sen laatijoista, professori Shane Crotty kertoo Twitterissä tutkimustulosten lupaavan hyvää rokotetutkimukselle.

– Tutkimuksessamme 100 prosenttia COVID-19 -tapauksista tuotti vasta-aineita. 100 prosenttia COVID-19 -tapaukseista tuotti CD4 T-soluja. 70 prosenttia COVID-19 -tapauksista loi mitattavia CD8 T-soluja. Me pidämme näitä löydöksiä hyvinä uutisina, ja ne vastaavat tavallista antiviraalista immuniteettia, Crotty kertaa tuloksia.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Tutkimuksessa seurattiin hänen mukaansa todettuja koronatapauksia, joissa tartunnan saanut ei tarvinnut kuitenkaan sairaalahoitoa. Näin pyrittiin selvittämään, millaisen immuunivasteen ”keskiverto” koronatapaus tuottaa.

Koronaan reagoivia T-soluja löydettiin tutkimuksessa noin 50 prosentilta ihmisistä, jotka eivät olleet altistuneet taudille. Se kielii Shane Crottyn mukaan siitä, että tavallista flunssaa aiheuttavat koronavirukset voivat antaa risti-immuniteettia uudelle koronavirukselle.

– Tämä voi vaikuttaa altiutteen COVID-19 -taudille.

Crotty muistuttaa, että ei ole tiedossa, miten tämä immuniteetti vaikuttaa taudin kehittymiseen.

– On kuitenkin SARS- ja flunssatiedon perusteella houkuttelevaa spekuloida, että CD4+T -soluilla on arvoa suojaavassa immuniteetissa, hän sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin neurokirurgi Miikka Korja summaa Twitterissä tutkimuksen tarkoittavan, että mikäli tulos risti-immuniteetista pitää kutinsa, eivät kaikki tule koskaan sairastumaan.

– Maailman maita & mantuja tallanneilla riski pienin?, hän kysyy.

Ylilääkäri, professori Juhani Knuuti kutsuu havaintoja ”mielenkiintoiseksi ja innostavaksi”.

– Voisikohan joku immunologi selittää, olisiko t-soluvälitteinen reaktio riittävä ilman vasta-aineita selittämään immuniteetin synnyn ja sen että osa sairastaa oireettomana, Knuuti pohtii.

Miika Korjan mukaan immunologian perusymmärryksen pohjalta risti-immuniteetin mahdollisuus voisi selittää, miksi jotkut sairastavat koronaviruksen niin lievänä ja toiset taas vakavana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS