Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) pitää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreen kyselytutkimuksen tulosta merkittävänä koskien ilmastonmuutoksen nousua suomalaisten ykköshuoleksi.
– Tulos on merkittävä, koska mittaus on tehty vielä ennen Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin julkistusta, Tiilikainen kommentoi asiaa Verkkouutisille.
Ympäristöministeri pohdiskelee, että luvut saattaisivat olla vieläkin suuremmat, mikäli tutkimusajankohta olisi venynyt ilmastoraportin julkistamisen jälkeiselle viikolle, jolloin Suomessa keskusteltiin paljon ilmastonmuutoksesta.
MTS:n kysely toteutettiin ajanjaksolla 21.9-7.10.2018 eli juuri ennen kuin Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC) julkisti raporttinsa 8.10.2018.
MTS:n tänään torstaina julkaiseman tutkimuksen mukaan 89 prosenttia suomalaisista on ”paljon” tai ”jonkin verran” huolissaan ilmastonmuutoksesta, kun edellisvuoden kyselyssä vastaava prosenttiosuus oli 75.
Etenkin ”paljon” ilmastonmuutoksesta huolissaan olevien osuus on kasvanut. Nyt tähän joukkoon kuuluu yli puolet eli 55 prosenttia suomalaisista, kun edellisvuonna näin ajatteli vajaa kolmannes eli 31 prosenttia MTS:n kyselyyn vastanneista.
Kun vuoden 2017 kyselyssä ilmastonmuutoksesta ”vähän” tai ”ei lainkaan” huolissaan olevia oli vielä neljännes suomalaisista, nyt tämä osuus on kutistunut kymmeneen prosenttiin.
– Kansalaisten näkemys antaa vahvan selkänojan sille, kun pohdimme IPCC:n raportin jälkeen konkreettisia lisätoimia. Mitä pitäisi tehdä enemmän ja mitä nopeammin, arvioi ministeri Tiilikainen.
Tiilikainen johtaa yhteistä työryhmää, jonka pääministeri Juha Sipilän (kesk.) koolle kutsumat eduskuntapuolueet päättivät viikko sitten perustaa valmistelemaan toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Viime kesän lämpö pysäytti
Tiilikainen arvioi, että MTS:n kyselyssä kansalaisten huolen taustalta löytyy omia konkreettisia havaintoja ilmaston mahdollisesta muuttumisesta.
– Viime kesä kaikessa siinä lämpimyyden ihanuudessaan oli kuitenkin monille varmasti samalla pysäyttävä. Kuumuus ja kuivuus toivat tämän ihmisten aistittavaksi ja tajuttavaksi: tällaiseenko maailmaan olemme sukeltamassa?
Tiilikainen pohtii, että myös talous- ja työllisyystilanteen parantumisella on saattanut olla vaikutuksensa.
– Kun maan taloustilanne on parantunut, huoli ympäristöstä ja tulevaisuudesta nousee ehkä enemmän esiin.
Ympäristöministeri myöntää silti yllättyneensä jossain määrin MTS:n tuoreista luvuista.
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta on kysynyt ilmastonmuutoksesta yhtenä potentiaalisena huolena vuodesta 2004. Tutkimusajanjaksolla toinen lähelle vastaava piikki löytyy vuodelta 2007, jolloin ilmastonmuutoksesta ”paljon” tai ”jonkin verran” huolissaan olevia oli 87 prosenttia vastanneista. Esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen solmimisvuonna 2015 huoli ilmastonmuutoksesta oli kuitenkin näihin verrattuna huomattavasti vähäisempää.