– Yrittäjälle on tärkeintä löytää avoimeen tehtävään sopiva henkilö, jonka tuottavuus on riittävän korkea, jotta palkkaaminen ylipäänsä kannattaa, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kiteyttää työllistämisen ajatuksen yrittäjän näkökulmasta Verkkouutisten haastattelussa.
Vuoden alusta voimaan astunut paljon kohua herättänyt aktiivimalli saattaa edesauttaa yrittäjää palkkaamisessa. Se lisää Kuismasen mukaan todennäköisyyttä, että yritykset löytävät potentiaalista työvoimaa, jos työttömät hakevat aktiivisemmin töitä.
– Suhtaudun aktiivimalliin hyvin myönteisesti ja yrityskentällä tähän suhtaudutaan hyvin myönteisesti, koska on se ainakin parannus nykyiseen tilanteeseen, Kuismanen sanoo.
Malli saattaa esimerkiksi helpottaa yrityksiä kartoittamaan, jos työvoimapulasta kärsivillä aloilla löytyisi sopivaa työvoimaa käytettäväksi.
Siitä huolimatta Kuismanen antaa risuja hallituksen politiikalle työllisyyden edistämiseksi.
– Sellaisia työmarkkinoiden reformeja ei ole tehty, joilla olisi päästy vaikuttamaan rakenteellisen työttömyysasteen tasoon, koska työmarkkinoiden rakenteita ei ole oikeasti muutettu, Kuismanen sanoo.
Kuismasen mukaan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma ratkeaa ainoastaan työmarkkinoita uudistamalla.
– Siihen tällainen pieni aktiivimalli on aivan liian vaatimaton toimenpide, Kuismanen sanoo.
Paikallinen sopiminen etenee joka tapauksessa
Pääekonomistin mukaan Ranskassa toimittiin oikeassa järjestyksessä, kun siellä ensin vapautettiin paikallinen sopiminen työlainsäädännön uudistuksella viime syyskuussa ja vasta sen jälkeen alettiin kehittää aktiivimallin kaltaista mallia.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tavoitteena oli edistää paikallista sopimista lainsäädäntöteitse, mutta tavoite hautautui kilpailukykysopimuksen alle. Lopulta paikallisen sopimisen edistäminen kariutui luottamusmiespakkoa koskevaan kiistaan. Nyt paikallista sopimista on hieman edistetty työehtosopimusten tasolla, mutta siitä eivät järjestäytymättömät yritykset pääse hyötymään.
Suomen Yrittäjien toiveena olisi, että hallitus palaisi loppukaudesta vielä yrityskohtaisen sopimisen edistämiseen lainsäädäntöteitse.
Mika Kuismanen epäilee, että työmarkkinoiden muuttuessa paikalliseen sopimiseen edetään joka tapauksessa. Joko se tapahtuu lainsäädännön kautta tai sitten harmaa sopiminen lisääntyy, jolloin yrityksissä sovittaisiin työehtosopimusten vastaisista käytännöistä välittämättä mahdollisista seurauksista. Sitä hän ei toivo.
Tukea Päivän Byrokraatin aloitteelle
Kuismanen kertoo pitävänsä hyvänä keskustelunavauksena uutta kansalaisaloitetta, joka ajaa työmarkkinoiden uudistamista.
Verkkouutiset kertoi keskiviikkona sosiaalisessa mediassa toimivan Päivän Byrokraatti -sivuston lanseeraamasta kansalaisaloitteesta, jonka tavoitteena on työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan uudistaminen.
Kansalaisaloitteen tavoitteena on poistaa lainsäädännöstä työehtosopimusten yleissitovuus, irtasanomisen perusteiden ja takaisinottovelvollisuuden lainkohdat ja ottaa käyttöön lainapainotteisen sosiaaliturvan perustilimalli.
Kuismasen mielestä yleissitovuutta koskevista määräyksistä on hyvä keskustella.
– Kansalaisaloitteeessa asia on esitetty kohtalaisen suoraviivaisesti, mutta sen suuntaisesti pitäisi edetä.
Myös irtisanomisen perusteita koskevaa kohtaa Kuismanen pitää asiana, josta on hyvä keskustella. Hänen mielestään olisi järkevää miettiä, voisiko pienemmissä esimerkiksi alle 15 hengen yrityksissä mahdollistaa henkilöperusteisen irtisanomisen. Hän muistuttaa, että pienyrittäjälle on valtava riski palkata ihmisiä, jos henkilöperusteinen irtisanominen ei ole mahdollista.
Perustiliä koskevaan kansalaisaloitteen kohtaan Kuismanen suhtautuu torjuvasti. Hän pitää mallin sopeuttamista Suomen järjestelmään hyvin hankalana ja pitää ansiosidonnaista työttömyysturvaa säilyttämisen arvoisena järjestelmänä.
Muokattuna Kuismanen olisi valmis allekirjoittamaan aloitteen.